padel

Sport in 2022: ik ga eindelijk padel spelen

Het is leuk om diverse soorten sporten uit te oefenen. Tennis en squash kende ik al en heb ik meerdere keren gespeeld. Nu het een nieuw jaar is, stap ik uit mijn comfortzone en ga ik me verdiepen in padellen! Een sport die in opkomst is, waarbij tennis en squash tot iets nieuws wordt gecombineerd. Deze sport is afkomstig uit Mexico, waar het al vele jaren wordt gespeeld. Kortom, ik ga de uitdaging aan en verdiep me in het padellen, want wat is dit voor sport?

padel spelenPadel

Zoals genoemd is padel een combinatie van tennis en squash, maar dan in een ander jasje gestoken. Je staat op een baan met een rechthoekig veld. De baan is net als op een squashbaan, omringt door wanden. Het enige verschil hierbij is dat de wanden niet uit muren bestaan zoals op de squashbaan, maar uit glas- en hekwerk. Ook is de baan kleiner dan bij een tennis- en squashbaan. Je staat hierdoor dicht op elkaar en moet echt meer met elkaar samenspelen. Er wordt voornamelijk een beroep gedaan op de tactiek dat wordt gehanteerd in plaats van de kracht bij het slaan van de bal.

Met behulp van een speciaal padelracket en bal (lijkt op een tennisbal qua hardheid, maar maakt minder snelheid dan een tennisbal) moet je de bal over het net op de speelhelft van de tegenstander slaan. De bal mag hierbij niet de wanden raken. Door de bal steeds terug te slaan en uiteindelijk ook gebruik te maken van de wanden, speel je lange potjes. Tactiek en kracht met betrekking tot het slaan van de bal is noodzakelijk wil je kunnen winnen. Kortom, uitdaging genoeg! Ook heb je, zoals ik lees, een echte workout doordat de bal steeds over en weer geslagen wordt. Net iets wat ik zoek! Doordat je geen gebruik maakt van een scheidsrechter, moet je zelf de puntentelling bijhouden.

Padellen oefen je uit via een padelclub en kan zowel competitief als recreatief uitgeoefend worden. Doordat je het spel met vier personen speelt, heb je onderling genoeg interactie en uitdaging om een mooi spel van te maken.

Spelregels

Uiteraard horen de nodige regels ook bij dit spel. Zo sla je onderhands op en sta je aan de rechterkant op het veld. De bal moet in het vak schuin tegenover jou (over het net) worden geslagen. De bal moet net als bij tennis eerst op de grond stuiteren alvorens de ander mag terugslaan. Hierna maak je gebruik van het hele speelveld. Hierbij wordt volop gebruik gemaakt van de wanden om elkaar als speler flink te laten rennen en zweten.

Puntentelling

De puntentelling verloopt hetzelfde als bij het spelen van tennis. Bij padellen zie je de ‘best of three’ terug. Dit betekent dat de eerste partij die twee sets winnen, de wedstrijd ook winnen.

Waarom ga ik padel spelen? Het is een groepssport en dat trekt mij aan. Gezellig sporten met anderen motiveert en maakt gezellig. Daarnaast is het spel intensief en bouw je conditie op, doordat de bal alle kanten op wordt geslagen. Je maakt korte sprinten en het spel kan lang doorgaan. Ook hoef je minder kracht te zetten om de bal over te slaan. De kans op blessure is hierdoor wat minder geworden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *