regenwater opvangen

Regenwater opvangen, 6 handige tips

Als je geen regenwater opvangt is dat eigenlijk heel erg zonde. Want het water kun je goed gebruiken om bijvoorbeeld de tuin van water te voorzien, de auto te wassen en zelfs om het toilet mee door te spoelen. Wanneer je regenwater niet opvangt, verdwijnt het in het riool en dan ben je het eigenlijk kwijt. Oké, je krijgt het hoe dan ook wel weer terug uit de kraan, maar daar betaal je wel flink voor! Voor regenwater hoef je natuurlijk niets te betalen! Terwijl het ook nog eens beter is voor het milieu. Hoe je regenwater het beste kunt opvangen vertellen wij in onze blog.

Verschil tussen bovengronds en ondergronds opvangen

Als je op zoek gaat oplossingen om regenwater op te vangen kun je keuzes maken uit bovengrondse of ondergrondse oplossingen. De oplossing die je kiest is afhankelijk van hoeveel geld je wilt spenderen, welke mogelijkheden je hebt en hoe groot de tuin is. In grotere tuinen en in tuinen met veel terrastegels is het bijvoorbeeld slim om ondergronds water op te vangen. Terwijl je in kleine tuinen juist het regenwater het beste bovengronds kunt opvangen.

regentonTip 1: Sluit een regenton aan

De regenton is een populaire keuze en dat heeft meerdere redenen. Allereerst is een regenton een bovengrondse oplossing die je vrij eenvoudig op een regenpijp aansluit en de ton doet precies dat de naam doet vermoeden; regenwater opvangen! Het water in de ton kun je gebruiken om de tuin van water te voorzien. Daar zijn handige methodes voor. Een andere belangrijke reden is dat de regenton er gezellig uitziet en de tuin iets meer kleur geeft. Ben je bang dat de ton overstroomt bij hevige regenval? Geen zorgen, want hier zijn oplossingen voor.

Tip 2: Opvangbak plaatsen

Een andere methode om regenwater bovengronds op te vangen is om met een opvangbak te werken. Deze kun je bij vrijwel ieder tuincentrum aanschaffen en doet feitelijk precies hetzelfde als de aantrekkelijke regenton. Het vangt water op dat je weer opnieuw kunt gebruiken.

vijver aanleggen regenwater opvangenTip 3: Vijver aanleggen

Het klinkt vrij logisch, maar je kunt ook een vijver aanleggen. De vijver is de perfecte plaats om regenwater op te vangen. Zeker in periodes van droogte kan het water in een vijver verdampen en dan is een regenbui meer dan welkom. Je hoeft dus niet meer met de tuinslang in de weer om de vijver weer op niveau te brengen, want de regen doet het werk voor je!

Tip 4: Regentank plaatsen

Je kunt ook onder de grond een regentank plaatsen en deze sluit je aan op de regenpijp. De regen komt in plaats van in het riool in de tank terecht en je kunt het water weer geleidelijk afgeven aan de bodem. Ideale oplossing als je een grote tuin hebt en/of veel terrastegels hebt liggen.

Tip 5: Put plaatsen

Je kunt ook een waterput plaatsen en dit is wel een iets ingrijpendere oplossing om regenwater op te vangen. Maar je hebt er ook veel voordelen van. Het water uit de put kan namelijk teruggepompt worden en je kunt het water dus niet alleen gebruiken voor in de tuin. Je kunt het water ook gebruiken om de auto mee te wassen of om het toilet mee door te spoelen.

Tip 6: Een verlaagde groenstrook in de tuin

Met een verlaagde groenstrook in de tuin kun je ook prima regenwater opvangen en de bodem van de tuin van water voorzien. Het is een bovengrondse oplossing die redelijk vaak gekozen wordt. Ook vanwege het feit dat het hoogteverschil de tuin een stuk speelser en interessanter maakt.

opvangen regenwaterDe juiste verhoudingen

Naast deze tips zijn er nog een paar ongeschreven spelregels die je wel kunnen helpen om de tuin mooi en gezond te houden, om milieubewust bezig te zijn en het regenwater niet verloren te laten gaan. Een tuin met veel terrastegels kan een obstakel voor het groen zijn, want tegels zorgen uiteindelijk voor blokkades en dan moet je dus veel met de tuinslang bezig zijn om je bloemen en planten van water te voorzien. Het beste wat je kunt doen is om een aantal terrastegels te verwijderen. De meest ideale verhouding is 60% groen en 40% tegels.

Wat te doen tegen wateroverlast?

Droogte is niet alleen een probleem, maar ook wateroverlast in de tuin kan heel vervelend zijn. Het is belangrijk dat je wateroverlast de kop indrukt, want het kan voor vervelende zaken zorgen, zoals een ongezonde tuin, stilstaand water, vochtige plekken op tuinhuisjes en terrassen en zelfs verzakkingen van tegels. De beste methode om wateroverlast te voorkomen is om je tuin van zoveel mogelijk groen te voorzien. Zo simpel is het.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *