openbaar vervoer

Hoe het openbaar vervoer steeds minder goed lijkt te worden

Vroeger vond ik het altijd bijzonder leuk om met het openbaar vervoer te reizen. Het openbaar vervoer brengt namelijk verschillende voordelen met zich mee. Het is bijvoorbeeld een stuk minder stressvol dan zelf rijden. Bovendien is het mogelijk om de reistijd nuttig te gebruiken. Tegenwoordig is het helaas een stuk minder aantrekkelijk om gebruik te maken van het openbaar vervoer. Maar waarom is dit het geval? In dit stuk zal ik enkele redenen geven.

Het is een stuk duurder geworden

Vroeger was het openbaar vervoer een stuk goedkoper Het is daarom ook niet meer leuk om voor de lol met het openbaar vervoer te reizen. Je bent er veel geld aan kwijt en dat drukt toch wel een beetje de pret. Dit zie je ook duidelijk terug aan de manier waarop mensen tegenwoordig reizen. Ze reizen voornamelijk functioneel en veel minder voor het plezier. Daarom vind ik het ook belangrijk dat de reiskosten omlaag gaan. Het openbaar vervoer moet immers niet alleen voor de elite zijn. Bovendien wil de overheid groen reizen stimuleren. Dit stimuleer je niet door alles duurder te maken. Als je ziet dat in steden als Antwerpen al speciale oplossingen als deze moeten gezocht worden om bezoekers niet af te schrikken met de hoge prijzen, dan weet je dat er iets mis is!

De sfeer is anders

openbaar vervoer reizigerVroeger maakte ik regelmatig een praatje met iemand in de trein of in de bus. Het openbaar vervoer stelde je namelijk in staat om gemakkelijk nieuwe mensen te ontmoeten. Dergelijke ontmoetingen hadden ook wel iets aantrekkelijks. Je wist namelijk dat de ontmoetingen kortstondig waren en de kans groot was dat je elkaar nooit meer ging zien. Dit maakte het tegelijkertijd ook vrijblijvend en daardoor werden de gesprekken ook interessanter. Tijdens mijn reizen heb ik geweldige gesprekken met andere reizigers gevoerd. Diepgaande gesprekken die ik in mijn normale bestaan zelden voer.

Tegenwoordig hangt er een vreemde sfeer in treinen en bussen. Dit komt volgens mij door de individualisering van onze samenleving in combinatie met ons digitale tijdperk. De mensen in het openbaar vervoer staan minder open voor sociaal contact. Ze staren wezenloos voor zich uit of ze zijn met de telefoon bezig. Dit is toch heel anders dan vroeger. Toen was het nog gebruikelijk om contact met elkaar te maken. Als ik nu in de trein tegenover iemand zit, dan is een goed gesprek eerder een uitzondering dan regel. Dat is toch echt jammer, want het is goed voor de sociale ontwikkeling.

Je kon vroeger roken in de trein

Tegenwoordig zijn er ook minder regels dan vroeger. Vroeger kon je heerlijk roken in de trein. Je had namelijk speciale rookcabines. Had je zin om lekker te roken? Of vond je de rooklucht zeer aangenaam? Dan ging je lekker in die coupé zitten. Mensen die niet op rokers zaten te wachten, konden gewoon in een rookvrije coupé gaan zitten.

Conclusie

Met de huidige klimaatproblemen in het achterhoofd, kunnen we stellen dat het openbaar vervoer zeer urgent is. Daarom vind ik het ook zonde dat het openbaar vervoer tegenwoordig minder aantrekkelijk is. Ook hoop ik dat dit in de toekomst gaat veranderen, want het openbaar vervoer is niet alleen functioneel maar het is ook goed voor de sociale cohesie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *