
Groene thee: de wonderdrank uit Azië
Groene thee wordt steeds populairder. Vooral mensen die voor hun gezondheid zorgen, waarderen de vele positieve aspecten van deze thee. Hier kun je ontdekken wat van deze thee zo’n wondermiddel maakt.
Het is veruit de gezondste theesoort
De thee bevat veel gunstige effecten en is veruit de gezondste theesoort. Het komt oorspronkelijk uit China, waar het voor het eerst werd bereid in de vorm van theekoekjes om medische redenen. De poederthee werd toen gebruikt om gedroogde theebladeren te brouwen in de vorm die we vandaag de dag kennen. De thee kwam 1500 jaar geleden naar Japan. Pas in de 16e eeuw werd het in Europa beter bekend en werd het niet alleen meer gedronken om zijn geneeskrachtige eigenschappen, maar ook in het dagelijks leven.
De gezonde eigenschappen
De thee heeft honderden gezonde ingrediënten die verschillen in soort, aantal, kwaliteit en hoeveelheid tussen de verschillende soorten. Hier vind je een overzicht van de meest bekende en effectieve gezondheids-bevorderaars.
Polyfenolen
Dit zijn zijn secundaire plantaardige verbindingen die de kleur en smaak van plantaardig voedsel beïnvloeden. Polyfenolen hebben een antioxiderende werking en remmen ontstekingsprocessen in het lichaam. Groene thee heeft het hoogste antioxidatieve vermogen van alle voedingsmiddelen. Polyfenolen kunnen ook de bloeddruk en het vetgehalte in het bloed verlagen.
Catechinen
Deze stoffen horen tot de grootste subgroep van de polyfenolen. Ze hebben een hoog antioxidanten-potentieel en bestrijden ziekteverwekkers zoals schimmels, virussen en bacteriën. Ze kunnen ook de bloeddruk verlagen en een positieve invloed hebben op de glucose- en vetstofwisseling. Catechinen zijn bittere stoffen en dragen bij aan de smaakvorming. Omdat de thee niet gefermenteerd is, zijn de catechinen bijna volledig bewaard gebleven. Ze zijn niet in vergelijkbare hoeveelheid en vorm te vinden in andere voedingsmiddelen.
Alkaloïden
Ze horen ook bij de stofgroepen van de polyfenolen. De belangrijkste in de thee zijn cafeïne, theobromine en theofylline. Alle drie de componenten hebben verschillende stimulerende, diuretische, vasodilaterende, hartstimulerende, bloedsomloopstimulerende, spierontspannende en stemmingsverbeterende effecten.
Het stimulerende effect van de alkaloïden is in wisselwerking met andere ingrediënten. Ze hebben dus een veel uitwisselbaarder en harmonieuzer effect op je lichaam dan bijvoorbeeld bij koffie het geval is. Groene thee verslaat ook koffie als het gaat om cafeïne: de cafeïne in thee, de theïne, komt langzamer en gelijkmatiger in de bloedsomloop dan die in koffie. Hierdoor heeft het een langer effect. En het dipje dat vaak optreedt na het korte, stimulerende effect van koffie treedt niet op.
Aminozuren
Groene thee bevat een grote hoeveelheid aminozuren, die vooral belangrijk zijn voor sporters. Als het een hoge kwaliteit thee is, kan l-theanine tot vijftig procent van de aminozuren uitmaken. L-Theanine is een in water oplosbaar aminozuur dat bijdraagt aan de smaak van de thee. Het gaat het stimulerende effect van cafeïne op het zenuwstelsel tegen en zorgt voor ontspanning.
Vitamen, mineralen, sporenelementen…
De thee bevat veel vitaminen, mineralen en sporenelementen. Deze zijn allemaal goed voor de gezondheid. Ijzer is een van de belangrijkste sporenelementen. Groene thee bevat grote hoeveelheden en kan door de mens worden geabsorbeerd door de consumptie van de theebladeren.
Het effect van de thee
Een recente langetermijnstudie uit China heeft aangetoond dat regelmatige consumptie van de thee het risico op hart- en vaatziekten en beroertes vermindert. En dat zelfs met een kleine hoeveelheid van drie kopjes, per week! Theedrinkers tussen 50 en 70 jaar hadden een levensverwachting die een jaar langer was dan die van degenen die geen thee dronken.
Het is bewezen dat de thee veel ziekten voorkomt. Het kan helpen bij meer dan zestig ziekten. Vooral belangrijk voor de effectiviteit van de thee zijn de interacties en de combinatie-effecten van de ingrediënten. Ook belangrijk zijn de goede wateroplosbaarheid en de biologische beschikbaarheid van de werkzame stoffen voor het lichaam. Anders zou je helemaal niet kunnen profiteren van de goede stoffen.
Groene thee is een van de sterkste antioxidanten. Antioxidanten neutraliseren vrije radicalen in het weefsel en voorkomen zo ziekten als kanker, aderverkalking, diabetes en de ziekte van Alzheimer. Tegelijkertijd vertragen ze de veroudering van de huid, waarvoor ook vrije radicalen verantwoordelijk zijn.
De thee heeft ook een antibacteriële werking en voorkomt de ontwikkeling van cariës. Ook de weerstand tegen verkoudheid en griepachtige infecties verbetert. De cholesterolbalans komt in evenwicht. . Bovendien beschermt de thee het kraakbeenweefsel, omdat de ingrediënten ontstekingsenzym blokkeren en zo artrose voorkomen.
Omdat de thee de botdichtheid versterkt, kan het osteoporose voorkomen. Het heeft ook een ontgiftende werking, helpt de spijsvertering en verbetert het geheugen. In tegenstelling tot de meer stimulerende alkaloïden verlaagt l-theanine de bloeddruk, stress en angst en verhoogt het de productie van gelukshormonen.
De voedingsstoffen die het bevat spelen een belangrijke rol voor het gezichtsvermogen, het gebit en de stofwisseling.
Alle effecten van de thee zijn afhankelijk van de soort, de kwaliteit en de bereiding.
De verschillende variëteiten verschillen soms behoorlijk van elkaar en hebben daardoor een verschillend effect. Als vuistregel geldt: hoe beter de kwaliteit, hoe hoger de concentratie aan werkzame stoffen. Zoals al vermeld, hangen de positieve effecten van de thee echter niet alleen af van de afzonderlijke bestanddelen, maar nog veel meer van hun combinatie en interactie.
Bevordert groene thee gewichtsverlies
Groene thee heeft nauwelijks calorieën en kan het afslankproces ondersteunen: Het heeft een gunstig effect op de vetstofwisseling en versnelt de vetverbranding. De door groene thee verhoogde thermogenese stimuleert de stofwisseling en leidt zo tot een verhoogde basale stofwisseling (die op haar beurt je caloriebehoefte verhoogt). Ook de lever- en hormoonbalans worden positief beïnvloed. Groene thee heeft een harmoniserend effect op de bloedsuikerspiegel, aantasting van een vraatzuchtige eetlust kan worden voorkomen. De thee voorkomt onder andere ook een trage stofwisseling.
Een ander pluspunt: de secundaire plantaardige stoffen in de thee remmen de eetlust voor zoete voeding. De bittere stoffen in de thee veranderen de smaakzin bij regelmatig gebruik. Het gevolg: zoet voedsel smaakt na verloop van tijd minder goed!
Kwaliteit is doorslaggevend
De ligging en het klimaat van de teeltplaats, het jaarlijkse aantal oogsten, de teelttechniek, de zaadsoort en de verwerking zijn van invloed op de kwaliteit van de thee. De eerste oogst is ook altijd van de hoogste kwaliteit, omdat deze de hoogste concentratie gezonde ingrediënten bevat. Om de kwaliteit van de thee niet te beperken, moet de verwerking zo zacht mogelijk verlopen.
Het herkennen van een hoge kwaliteit thee is echter niet zo eenvoudig en er zijn veel zwarte schapen op de markt. In ieder geval moet je luchtdicht gelaste theepakketten kopen en de thee, eenmaal geopend, in speciale theeblikken bewaren om hem lang vers te houden. Toch moet je niet te lang wachten om het te consumeren.
Groene theeën van slechte kwaliteit zijn problematisch: ze zijn meestal besmet en bevatten grote hoeveelheden schadelijke stoffen, wat kan leiden tot intolerantie. Goede thee heeft zijn prijs . Prijzen per kilo van meer dan dertig euro zijn normaal. Met veel gunstiger aanbiedingen moet je dus achterdochtig zijn!
Ook de bereiding is belangrijk
Niet alleen de ingrediënten, maar ook de bereiding kan het effect sterk beïnvloeden. Alleen als je je de thee niet kookt, kan deze zijn zo goed mogelijke werking ontwikkelen. Een watertemperatuur van zestig tot tachtig graden is ideaal, omdat kokend water vitaminen zou vernietigen en tannines zou doen oplossen. Een foute bereiding verlaagt dus niet alleen het gehalte aan gezondheidsbevorderende ingrediënten, maar heeft ook snel een negatief effect op de smaak. Het is het beste om de thee twee minuten te laten trekken.
Trouwens: Vermijd de toevoeging van melk, suiker, honing en andere zoetstoffen om de opname van belangrijke werkzame stoffen niet te belemmeren.
Conclusie
Er zijn veel goede redenen om de thee te drinken. Het bevat veel gezonde stoffen, geen calorieën, geen alcohol. Op korte termijn verhoogt het je concentratievermogen, vaak verhoogt het ook je stemming. Op langere termijn zijn er veel positieve effecten op je algehele gezondheid.