flat white koffie

Hoe maak je thuis de perfecte flat white koffie zelf?

Heb jij altijd thuis al de perfecte flat white koffie willen maken? Dan hebben wij het ‘geheime’ recept voor je! Het maken van een flat white koffie lijkt namelijk niet op het eerste oog een stuk makkelijker dan dat het in werkelijkheid is. Om je een eindje op weg te helpen, vertellen we je hieronder stap voor stap hoe jij het beste te werk kunt gaan.

Weet je nu niet wat een flat white koffie is? Geen probleem! Uiteraard vertellen we je eerst wat het is. Voor degene die het dan al weten, die kunnen direct doorscrollen naar het recept, zodat ze direct aan de slag kunnen met hun eigen overheerlijke koffie!

Flat White KoffieWat is een flat white koffie?

Voor degene die nog niet weten wat een flat white koffie is; Het is in principe een afgeleide variant van de latte, alleen dan vele malen kleiner. De gelijkenis tussen beide zit hem met name in het feit dat ze allebei een witte melk laag bovenop de koffie bevatten. Toch snappen we heel goed dat jij je dan zult afvragen, maar wat is dan het verschil?

Het verschil zit hem in het feit dat een flat white vele malen kleiner is dan een latte. Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van een extra sterke espresso en wordt er een andere structuur melk gebruik om het geheel af te toppen. Waar je namelijk bij een latte luchtige melk gewend bent, is dit bij de flat white dus niet het geval.

De afkomst van de flat white

De flat white vindt zijn oorsprong aan de andere kant van de wereld in het continent Australië. Het ontstaan is zo omstreeks de 18e eeuw. Dit was het moment dat de Britten voor het eerst hun voeten aan land zetten waarna de italianen, als we het over een absoluut koffieland hebben al snel volgde. Zo omstreeks 1980 werd de flat white dan daadwerkelijk erkend als officiële australische koffie.Enkele jaren later, zo omstreeks de 21e eeuw, kwam de flat white koffie ook naar Europa en overzees naar Amerika.

Hoe zet je een flat white?

Nu je weet wat de flat white is en waar hij z’n oorsprong vindt, is het natuurlijk tijd om te vertellen hoe jij nu zelf de perfecte flat white koffie kunt maken. Die doe je allereerst door het zetten van een espresso. Dit is niet de meest ingewikkelde stap, dus dat moet voor velen zeker wel lukken. Deze espresso vormt straks samen met de melk de basis voor je flat white. De volgende stap is het opschuiven van de melk. Dit doe je door zo’n 100 tot 130 milliliter in een kan de laten stomen, maar beweeg de kan absoluut niet.

Op deze manier creëer je de stevige crème laag die je nodig hebt om de flat white koffie z’n kenmerken toplaag te kunnen geven. Nadat je dit hebt gedaan, doe je de warme melk bij de espresso. Zorg ervoor dat de schuimlaag intact blijft en voorkom dat deze mee wordt geschonken in de espresso. Nu je klaar bent, is het zaak om het geheel te gaan serveren. Dit kun je doen op een bordje met koekje, maar natuurlijk ook enkel en alleen in het kopje of glas.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *